Kaffe!!!!!

 Ja nu har jag varit å mött dom som skall hålla i vår kaffe kurs å det va intressant!!!!!Vi kommer att få lära oss massa som vi ej kände till!!!!! Här skriver jag lite ni kan läsa om det !!!!!! Här är 32 grader å sol!!!


Historia !!!!










I de etiopiska bergstrakterna, levde en herde som hette Kaldi för ca 1500 år sedan. Kaldi, som var en fåraherde, tyckte en dag att hans getter uppförde sig underligt. De hoppade omkring och var ovanligt fulla av energi. Snart uppenbarade sig förklaringen för Kaldi. Getterna hade ätit röda bär från en buske och han insåg att det var bären som gjorde getterna så pigga. Kaldi skyndade då till ett munkkloster där han berättade för klostrets abbot om bären.

Abboten lyssnade på Kaldis berättelse och bestämde sig för att själv undersöka de magiska bären. Han plockade några röda bär från busken, slog hett vatten över dem och drack sedan drycken. Abboten blev inte så lite förvånad när han märkte att han blev så pigg att han kunde hålla sig vaken i flera timmar längre än vanligt. Abboten började därefter bjuda munkarna på drycken för att de skulle hålla sig vakna under de långa aftonbönerna. Klostret fick snart namnet "Det vakna klostret" på grund av denna fantastiska dryck. Om historien är sann kan man väl inte veta helt säkert men om så är fallet så är Kaldi och getterna samt abboten och munkarna världens första kaffedrickare.

Kaffets ursprung

Kaffeträdet härstammar från Etiopiens bergiga sydvästra delar och därifrån spreds det vidare till den arabiska halvön. Detta tror man skedde uppskattningsvis 500 år efter Kristus. Ursprungligen var kaffet en sällsynt vara som betraktades som en religiös dryck. Man ansåg även kaffet ha medicinska egenskaper. Från början kokade och åt man trädets bär och blad och inte förrän under 1200-talet började man rosta kaffebönan. Med tiden erövrade kaffet allt fler, och spreds vidare från den arabiska halvön, via handelsvägarna både öster och norrut. Till Europa kom kaffet i mitten på 1600-talet.

Kaffeetikett

 
  

Kaffe serveras i kopp med fat under och kaffeskeden till höger. Finkaffeservisen har ännu en assiett, lite större, under kaffefatet. Därmed består det ultimata kaffekuvertet av fyra delar plus ett rakt glas för isvatten.

Därtill kommer kaffekannan och gräddkannan, som idag vanligen innehåller mjölk, plus en sockerskål, som i finaste fall har en liten sockertång att nypa till sig sockerbitarna med. Sedan ska det vara en servett också, en extra liten och söt med broderier. Fast bara om det är en bjudning på högre nivå.

I Sverige passar det med kaffe till frukost, gärna med mjölk, mitt på förmiddagen, till lunchsmörgåsen, efter lunch, på eftermiddagen, efter middagen, kort sagt alltid.

Förr på landsbygden drack man ofta kaffe på fat; man hällde lite kaffe från koppen ut på kaffefatet, lade en sockerbit på tungan och sörplade kaffet från fatet, silande det genom det dyra sockret. Kaffet svalnade snabbare på fatet än om det var kvar i koppen, och ett ljummet kaffe smakar ju mer än ett hett.

Det spretande lillfingret som så ofta ses på bilder av kaffedrickande damer är ett minne blott. Idag är det ett löjligt och helt misslyckat försök att se fin ut.

Kaffekoppen kan vara en liten mocka- eller espressokopp, en tunn bjudkaffekopp, en rustik kaffemugg (som är så vanlig på arbetsplatserna) eller en rejäl frukostkopp, som klarar en halvliter nybryggt kaffe.

Alla kaffekoppar hanteras på samma sätt enligt alla regler för kaffeetikett. Man håller i koppen med en hand, man dricker utan att sörpla (om kaffet är för varmt så väntar man) och man har aldrig skeden kvar i koppen när man dricker.

Av de många reglerna för kaffekalasen lever bara en kvar och den gäller de sju sorternas kakor till kaffet: börja med vetebrödet, därpå mjuka kakan, sedan småkakorna och sist tårtan. Den som beter sig hyfsat förser sig inte med mer än tre sorter i taget på sin assiett. Så det så!



Kommentarer
Postat av: Anonym

Fasligt likt din son på mönstret i kaffet...!!!!

Ser fram emot liknande skapelser i kaffet hemma hos er på Hönö.

Hoppas ni har det toppen..kramar Cillan

2008-08-22 @ 22:17:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0