1 SEPTEMBER RAMADAN BÖRJAR Fastemånaden!!!

Nu börjar Ramadan, vilket för troende innebär en tid av eftertanke, avhållsamhet och tätare moske besök men framför allt fasta då solen är uppe.

För de flesta icke-muslimer är inte ramadan så viktig, och man känner knappt till något om fastemånaden heller. Det blir inte mer än att ramadan är att man vet att muslimer inte får äta när solen är uppe. För de flesta muslimer så är det en tid då man besöker moskéerna oftare och då man också ser fram emot Eid ul-FitrRamadan är en viktig högtid för muslimer då det är under denna månad som "Allmaktens", "Kraftens", "Ödets" eller "Härlighetens" natt (Laylat al-Qadr) anses ha infallit, sannolikt under det tjugosjunde dygnet i månaden. Det var då Guds (Allahs) budskap genom ärkeängeln Jibril (Gabriel) började uppenbaras för profeten Muhammed, vilket sedan nedtecknats i islams heliga skrift Koranen. Högtiden ramadan kan därför närmast jämföras med det kristna julfirandet till minne av Kristus födelse.

Under ramadan är alla vuxna, friska och bofasta muslimer skyldiga att, från gryning till skymning, avhålla sig från mat, dryck, rökning samt sexuella relationer. Det finns undantag för vissa som får lov att stå över fastan. Några av de som giltigt får stå över är kvinnor som är gravida eller ammar, eftersom det kan anses ohälsosamt för barnet och kvinnan. Även de gamla och sjuka har rätt att stå över fastan. De som däremot avstår från fastan utan giltig anledning förväntas under ett senare tillfälle ta igen de missade dagarna. Barn under 12 år är undantagna från fastereglerna, men många barn lär sig att gradvis vänja sig genom att till exempel bara fasta någon timme om dagen eller någon enstaka dag under månaden.

Om en muslim gör någon av de saker som förbjuds under ramadan, ogiltigförklaras den dagens fasta och man måste fasta om en annan dag efter att ramadan är slut, samt betala en specifik summa pengar till de fattiga, alternativt ge gåvor till moskén.Att samla sina vänner, släkt och familj är det viktiga, och under denna tid är det gemenskapen med de man känner som är det viktiga.


Kommentarer
Postat av: Manuel

Väldigt bra skrivet hoppas folk tar sig tid att läsa det.ÄNTLIGEN!! kommer ni hem.

2008-09-02 @ 21:33:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0